Yıpranan, ekonomik ömrünü tamamlayan, depreme karşı dayanıksız ya da depremden ciddi derecede hasar almış evler, 6306 Kentsel Dönüşüm Kanunu sayesinde yıkılarak yeniden inşa edilebilir. Bir binanın bu kanun kapsamında yeniden inşa edilmesi için ise ev sahibinin talebi gerekmektedir. Ev sahiplerinin kentsel dönüşümden yararlanması için kentsel dönüşüm programına başvurmaları gerekir. Bunun için gerekli olan belgeler; tapu, nüfus kimliği, tapudan alınan takyidat, emlak vergisi beyannamesi ve deprem risk raporudur.
Bakanlık tarafından lisanslandırılan bir firma tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucunda çıkarılan raporun idari kurumlar tarafından onaylanması ile birlikte tapu kayıtlarına şerh konur. Ancak dileyen kat maliki 15 gün içerisinde rapor ile ilgili itirazda bulunabilmektedir. Üniversite akademisyenlerinden oluşturulan itiraz komisyonu inceleyerek rapor hakkında son kararı verir. Eğer bahsi geçen binanın riskli olduğu komisyon tarafından onaylanırsa riskli bina olarak adlandırılır.
Kentsel dönüşümün ev sahipleri açısından birçok avantajı vardır. Bu avantajların başında da ömrünü tamamlayan binaların yenilenmesi ile ev sahiplerinin felaketten korunması gelmektedir.Yine yeniden inşa edilen evin değeri artacağı için ev sahibi istediği zaman evini eskisinden çok daha iyi bir fiyata satabilmektedir. Tüm bunların yanında kentsel dönüşüm sürecinde ev sahibine kira yardımı ve kredi gibi maddi yardım da sağlanmaktadır. Kira yardımı büyük şehirlerde 795 TL’dir. En düşük kira yardımı ise 495 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer ev sahibi kira yardımı almazsa bu durumda devlet destekli ve düşük faizli kredi imkânından yararlanabilir.